Installatiedraad

Een installatiedraad heeft een massieve geleider. Bij Kabelpro als elektrotechnische groothandel vind je naast kabel en snoer een groot assortiment met verschillende draden. Alle categorieën vind je hieronder. Heb je vragen, of zoek je een product die je niet kunt vinden? Bij onze klantenservice helpen we je graag verder.

Fasedraad (8)

Nuldraad (6)

Aardedraad (7)

VMD draad (H05V-U) (17)

Schakeldraad (4)

VD draad (H07V-U) (44)

VMD draad 90-graden (H05V2-U) (38)

VD draad 90 graden (H07V2-U) (21)

HVMD draad (H05Z-U) (7)

HVD draad (H07Z-U) (1)

VD draad samengeslagen (H07V-R) (8)

YV draad (3)

Koperdraad (5)

Wat is installatiedraad?

Een installatiedraad heeft een massieve geleider, vaak van koper, met een kunststof omhulsel. Het omhulsel zorgt voor isolatie en bescherming. Een installatiedraad is massief en bestaat dus uit één koperen draad. Installatiedraad is een van de meest gebruikte draden: in bijna ieder huis of gebouw zit wel installatiedraad. Een Installatiedraad heeft een massieve geleider. Bij Kabelpro verkopen we ook montagesnoer, dit heeft een flexibele geleider.

Waar wordt installatiedraad voor gebruikt?

Installatiedraden worden gebruikt om veel verschillende dingen aan te sluiten. Een installatie draad is moeilijker te buigen, maar houdt wel beter de vorm aan waar je het in buigt. Daarom worden installatiedraden vaak gebruikt in apparaten waar hij niet meer uit hoeft, maar een permanente plek heeft. Denk hierbij vooral aan het afmonteren van meterkasten of panelen.

Wat is het verschil tussen een installatiedraad en een snoer?

Een draad is massief, maar een snoer is flexibel. Dat betekent dat een snoer bestaat uit meerdere kleine koperdraadjes, ook wel litzes genoemd. Een draad bestaat uit één koperdraad. Hierdoor zijn draden moeilijker te buigen, maar houden ze wel beter de vorm aan waar je ze in buigt. Draden worden dus ook vaak voor een permanente aansluiting gebruikt. Snoeren zijn flexibel, waardoor ze handig zijn voor tijdelijke aansluitingen.

Wat is het verschil tussen een installatiedraad en een kabel?

Een installatiedraad is een enkele draad. Een kabel bestaat uit verschillende aders, waarbij de hoeveelheid aders kan verschillen per toepassing. Deze aders worden samengebundeld en daarna wordt er een isolatielaag omheen gespoten. De meest gebruikte kabel is een YMvK kabel. Een YMvK kabel is eigenlijk een samengebundeld dradenpakket met een extra isolatielaag erover.

Wat voor soort VD draden zijn er?

Fasedraad:

Een fasedraad is een bruine draad die zorgt voor de stroomtoevoer in elektrische apparaten of stroompunten. De kleur van fasedraden is altijd bruin.

Aardedraad:

Een aardedraad is een groen/gele draad die zorgt voor extra veiligheid. Een aardedraad voert stroom af naar de aarde wanneer er kortsluiting plaatsvindt. De kleur van aardedraden is altijd groen/geel.

Nuldraad:

Een nuldraad is een blauwe draad die zorgt voor de stroomafvoer in elektrische apparaten of stroompunten. De kleur van nuldraden is altijd blauw.

Schakeldraad:

Een schakeldraad zit tussen een fasedraad en een elektrisch apparaat in en zorgt ervoor dat je met een schakelaar het apparaat aan of uit kunt zetten. De kleur van schakeldraden is altijd zwart.

Wat betekenen de letters en cijfers achter installatiedraad?

Hierbij een overzicht van wat de letters en cijfers betekenen in de naam van een Installatiedraad:

H = geharmoniseerd. Dit betekent dat er een HAR keur op zit.

05 = de cijfers staan voor de spanningsklasse van het draad. 05 staat voor 300 - 500 volt.

07 = de cijfers staan voor de spanningsklasse van het draad. 07 staat voor 450 - 750 volt.

V = vinyl. Dit gaat over de buitenmantel en staat voor PVC.

V2 = vinyl. Dit gaat over de buitenmantel en staat voor PVC dat tot 90 graden aan kan.

Z = halogeenvrij. Dit betekent dat de buitenmantel van een halogeenvrij materiaal gemaakt is.

U = massief draad. Dit betekent dat dit draad een massieve geleider heeft.

R = samengeslagen. Dit betekent dat dit draad een geleider heeft dat bestaat uit 7 draden die samengeslagen zijn tot een geheel. Hierdoor is het half massief en half soepel.

Wat is het verschil tussen een VD draad (H07V-U) en een H07V-R draad?

De U in H07V-U draad betekent dat er een massieve geleider in zit. Een H07V-R draad bevat een samengeslagen draad. Dit zijn 7 draden die samengeslagen zijn tot een geheel, waardoor het half massief en half soepel is.

Welke kleuren VD draad (H07V-U) zijn er?

Bij Kabelpro verkopen we VD draad (H07V-U) draad in meerdere kleuren: blauw, bruin, geel/groen, zwart, rood, grijs en wit.

Wat is het verschil tussen VMD draad (H05V-U) en VD draad (H07V-U)?

Het verschil tussen VMD draad en VD draad is de spanningsklasse die het draad aan kan. VMD draad kan 300-500 volt aan. VD draad kan 450-750 volt aan.

Bij een draad met een blanke geleider is de geleider gemaakt van rood koper. Bij een draad met een vertinde geleider is de geleider gemaakt van koper met een klein laagje tin eroverheen. Het laagje tin beschermt het koper tegen aanslag en corrosie. Een draad met een vertinde geleider wordt daarom gebruikt op plekken waar invloeden van buitenaf zijn.

De dikte van een draad hangt vooral af van hoeveel stroom er doorheen moet kunnen. Hoe meer stroom, hoe dikker het draad moet zijn. Het gaat hier om de dikte van de geleider, want dit is het deel van de draad waar de stroom doorheen gaat. Als een draad een dikkere geleider heeft, moet er ook meer isolatiemateriaal zijn.

Via de markeringen op draden kan je alle belangrijke informatie makkelijk aflezen. Je kunt hier bijvoorbeeld zien welk type draad het is, welke keurmerken het heeft of welke fabrikant het heeft gemaakt.

Bij kleuren van draden geldt het volgende:

Bruin: fasedraad
Blauw: nuldraad
Groen/geel: aardedraad
Zwart: schakeldraad

Ik ben opzoek naar specifiek installatiedraad die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.